IMG_NEW

Nieuwsbrief 2019-14

Noord Spanje-2 aasgier

Vogelen van hoog naar laag in Noord Spanje

lezing maandag 4 november,aanvang 20.00uur in de Nieuwe Nes, Schoenmakerspad 1 Schagen.

Op uitnodiging van Vogelwerkgroep Tringa houdt natuurkenner Otte W. Zijlstra op maandag 4 november een fotolezing over zijn reis naar de Pyreneeën en het gebied ten zuiden ervan. Ook zal de Ebro-delta bezocht worden. De avond begint om 20.00 uur. De kosten, inclusief koffie/thee in de pauze zijn € 3 voor leden, niet-leden betalen € 5.

De reis ging eerst naar het hooggelegen Panzano, ten noordoosten van Huesca. De gieren worden daar om de veertien dagen gevoerd. Spectaculair is de ervaring dat je zo dicht bij de gieren komt! Tientallen Vale Gieren hangen in de lucht en (her)kennen hun weldoener die altijd een rood hesje aanheeft. Die komt met een kruiwagen vol slachtafval op locatie. En als de kruiwagen op de berghelling stopt volgt er een ongekende schranspartij! Ook Aasgieren en Lammergieren hangen in de lucht.

Vervolgens zijn we in de Pyreneeën naar het Hechodal gegaan waar we de Grote Gele Kwikstaart en een Waterspreeuw aantroffen in een stromend beekje. Hier ook een Rode Wouw in het ochtend zonnetje. Bergopwaarts wordt het kaler en komen de Alpenmarmotten in beeld. We hebben diverse locaties in de siërra’s en Monegros bezocht. Bij El Planeron diverse soorten Leeuweriken, waaronder Kalander en Kortteenleeuwerik. Bij een poeltje kwamen diverse vogels drinken, waaronder de Rotsmus. Ook Grielen vielen ons ten deel. Onderweg parende Kuifkoekoek en Slangenarend, achtervolgt door een Zwarte Wouw. Tot slot zijn we naar de Ebrodelta (Amposta) geweest. Het weer was goed.

In de Ebrodelta hadden we laatste dagen last van harde wind. Daar wel prachtige soorten zoals de Dunbekmeeuw, Vorkstaartplevier en Audouins Meeuw. Alle soorten reigers van Europa komen hier voor. Er is een mooie vogelhut aangelegd om al dat moois te bekijken. Ook de Purperkoet konden we op de plaat krijgen. We hebben een groot aantal biotopen bezocht en dat heeft geresulteerd in een grote verscheidenheid aan natuuropnamen.
tekst: Otte Zijlstra
Noord Spanje-5kuifkoekoek
Noord Spanje-3rode wouw
Noord Spanje-4waterspreeuw
Nieuwsbrief Uitschrijven van deze nieuwsbrief