IMG_NEW

Nieuwsbrief 2020-5

In verband met het Coronavirus(COVID-19) gaan de activiteiten van Tringa voorlopig niet door;
Ook de weekendexcursie gaat niet door!
Wat je nog wel kunt doen is meedoen met het tuinproject
https://www.tuintelling.nl/
Of je kunt lekker kijken bij: https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente
wilde_eend_vrouw_met_jongen_8621_en_logo

2020 Jaar van de wilde eend

De lezingen bij Vogelwerkgroepen kunnen omwille van Corona voorlopig niet doorgaan.
En daarom heeft men bij Sovon een presentatie over het Jaar van de Wilde Eend gemaakt die op YouTube is te bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=34MdFfysfSo.

Ook graag jullie aandacht voor deze oproep om mee te doen aan het nestonderzoek: https://youtu.be/jz8bezunLTs
wilde_eend_vrouw_met_jongen_harvey_van_diek_8621_voor_site2
Tel mee in het jaar van de Wilde Eend
De eerste eendenkuikens zwemmen al rond. Dat betekent dat het publieksonderzoek in het Jaar van de Wilde Eend van start gaat. Hoe kan het dat een van onze bekendste watervogels al jarenlang in aantallen achteruit gaat? Help mee met het beantwoorden van deze vraag door kuikens te tellen.
Het is een vertrouwd voorjaarsverschijnsel: een vrouwtjeseend met een rij donzige kuikentjes achter haar aan. De Wilde Eend is zo gewoon, dat we nauwelijks in de gaten hadden dat het er de laatste decennia langzaam steeds minder werden. Sinds 1990 is al ongeveer 30 procent van onze broedpopulatie verdwenen. Waar dat door komt is niet goed bekend. Die donzige kuikentjes zouden wel eens het antwoord kunnen geven. Er is namelijk weinig bekend over de overleving van kuikens. Overleven er wel genoeg om de populatie in stand te kunnen houden?
Tel mee
Om er achter te komen of de kuikenoverleving inderdaad beperkend is voor de populatie van de Wilde Eend, hebben we informatie nodig over zoveel mogelijk eendenfamilies. Iedereen kan daarvoor vrouwtjeseenden met kuikens volgen en doorgeven via de speciale KuikenTeller app. Je kunt ook kuikenwaarnemingen van Krakeend en Soepeend doorgeven.
Hoe werkt het?:
  1. Ga op je telefoon naar kuikenteller.org en download de app
  2. Sluit je browser en open de KuikenTeller app
  3. Voer eenmalig je contactgegevens in, accepteer de algemene voorwaarden en geef de app toestemming om je locatie te gebruiken
  4. Klik op het plus-symbool om een nieuwe kuikenwaarneming in te voeren, volg de zeven stappen en sla je waarneming op
  5. Stuur je waarnemingen naar de database via het upload-symbool
Tip: had je de KuikenTeller app al op je telefoon staan? Verwijder deze dan eerst. Geen telefoon bij de hand? Geen probleem. Je kunt ook op de computer

Live workshops Avimap en BMPvia You tube

sovonlogo
Online workshops over iAvimap en BMP volgen
Om je op afstand dit veldseizoen zo goed mogelijk te begeleiden, zenden we de komende tijd weer enkele workshops uit. Op 23 maart deden we dat al met een workshop over de app Avimap. Er zijn twee nieuwe workshops gepland.
Nu allerlei bijeenkomsten vanwege Covid-19 niet meer mogelijk zijn, willen we je op deze manier zo goed mogelijk ondersteunen. We zijn begonnen met de workshop over de app Avimap voor Android. Je kunt deze terugkijken op YouTube.
Nieuwe workshops gepland
Inmiddels hebben we twee nieuwe live workshops gepland:
  1. Workshop Hoe gebruik ik de app iAvimap in het veld? (voor iPhone- en iPad-gebruikers.) - woensdag 1 april - van 20.00 t/m 21.00u

  1. Opfriscursus De basics van het BMP-project. Waar let ik op en de laatste tips & trucs over de verwerking van je gegevens. - maandag 6 april - van 20.00 t/m 21.00u
Hoe doe ik mee?
Ga op de geplande datum net voor 20.00u achter je pc zitten en houd je apparaat met (i)Avimap erop binnen handbereik. Je kunt de workshops volgen via ons YouTubekanaal. Vooraf aanmelden hoeft niet, maar dat kan al wel op het kanaal. Tijdens de workshops kun je in de chatbox vragen stellen als je bent ingelogd op YouTube.
Vragen?
Heb je specifieke vragen of tips, laat die dan gerust even weten via een mailtje.
Albert de Jong albert.dejong@sovon.nl
Uitschrijven van deze nieuwsbrief