Nieuwsbrief december 2020

IMG_NEW

Gevolgen covid-19 virus

Helaas is het aantal besmettingen met het covid-19 virus zo hoog dat we nog steeds niets kunnen organiseren

logo-rabobank

Rabo Clubsupport

Hartelijk dank voor de steun!
IMG_0477rabo

Noord-Hollandse Natuurdag door iedereen gratis te volgen vanaf huis op zaterdag 19 december.

smient; foto Menno Schaefer

Met tal van natuuronderwerpen

Hoe ver zijn we met de aankoop en inrichting van het NatuurNetwerk Nederland? Nico Jonker vertelt over dit voor de natuur erg belangrijke onderwerp. Lucas Alferink neemt ons mee in de wereld van camera’s die insecten automatisch herkennen. Wat hebben de systemen met gele platen in de weilanden tot nu toe opgeleverd? Geert Timmermans deelt de resultaten van 25 jaar onderzoek aan ringslangen rondom Amsterdam. Luc Knijnsberg, de enthousiaste PWN-boswachter en allesweter uit het Noordhollands Duinreservaat, licht de wereld van de nachtvlinders toe met prachtige foto’s. Sander Lagerveld vertelt over het vleermuisonderzoek dat de laatste jaren in een stroomversnelling is gekomen. Ton Denters weet alles over de vele nieuwe plantensoorten die juist in steden en dorpen opduiken. Marco van Wieringen laat de resultaten zien van alle maatregelen die genomen zijn rond het Noordzeekanaal om trekvissen een kans te bieden verder Noord-Holland in te zwemmen.

Ringslang eierschalen, foto Jan Zijp

Meedoen

Het is noodzakelijk om u in te schrijven voor de Natuurdag op zaterdag 19 december 2020. Dat kan via www.landschapnoordholland.nl/natuurdag

U krijgt dan voor de dag een mail met alle informatie over de dag en de link om de lezingen thuis te volgen. Het is niet noodzakelijk alle lezingen te volgen, u kunt uw interesse volgen aan de hand van het programma op de website. De P.O.F.F. en Landschap Noord-Holland organiseren deze Natuurdag. De Provincie Noord-Holland en de Nationale Postcode Loterij maken de dag financieel mogelijk.

Vogelkijktips Balgzand en omgeving door Leo Hofland

koperwiek, foto Leo Hofland
pijlstaart, foto Leo Hofland

Leo Hofland(auteur en fotograaf)is vrijwilliger bij het Landschap Noord-Holland, telt en fotografeert vaak de vogels op het Balgzand.

Wat zie je nu aan vogels.

De blijvers, de doortrekkers en de wintergasten laten zich allemaal zien. En omdat Balgzand direct grenst aan het water kan dit leiden tot onverwachte waarnemingen van vogels welke je niet op of bij het wad verwacht. Zoals kramsvogels, koperwieken en tapuiten als doortrekkers, welke de dijk als leidraad benutten. De smienten, pijlstaarten en rotganzen als wintergasten en de bergeenden als blijvers.

Nog een tip:

kijk eens goed naar de eenden. Bijvoorbeeld naar de pijlstaarten (zie bovenstaande foto). Deze mooie eend zien we alleen in het najaar en de winter op Balgzand. Om te broeden vertrekt deze vrij schuwe eend naar het noorden. Hoogst zelden wordt er een broedpaar in Nederland vastgesteld. Maar in deze tijd zijn ze volop bij ons aanwezig. Tijdens de oktobertelling konden er 3759 exemplaren worden genoteerd op Balgzand.

Advies: kijk op het zoute water. Vooral daar kun je ze in grote getale aantreffen.

Mijn boodschap is duidelijk: er valt genoeg te zien en te beleven buiten!

Tenslotte:

Op deze website (vogelnieuwsnoorkop.nl) kun je bij vogelkijkpunten zien waar de genoemde locaties precies zijn.

Ook bij Den Oever is een goed vogelkijkpunt.

Er is een app Wisuki waarop je kunt zien wanneer het hoogwater is.
wisuki
getij

Landelijke Dag sovon terugkijken

Het zit er alweer op: de eerste online Landelijke Dag. Op YouTube kun je alle lezingen terug kijken.
In verschillende streams zonden we lezingen uit. Het is een gevarieerd programma, van een lezing over de herkenning van eendenvrouwtjes tot de opkomst van exotische papegaaien in Europa. Het volledige programma bestaat uit 22 lezingen. Bovendien waren er workshops over onder andere optiek en vogelreizen.
Podcast met Begijn Le Bleu
De bekende Belgische komiek en vogelaar Begijn Le Bleu ging achter de schermen in gesprek met verschillende sprekers. Ook is er een boekenhoek, waarin hij diverse nieuwe vogelboeken bespreekt. Deze leuke, afwisselende podcast is eveneens via YouTube te beluisteren en bekijken.
Kijk de Landelijke Dag terug >>
https://www.sovon.nl/nl/content/kijk-de-landelijke-dag-terug
sovondag
e2675e09-0fbf-411a-87f0-8567ce58a115kerst
foto en bewerking van Renée Overbosch