Nieuwsbrief november 2022

IMG_NEW

SPITSBERGEN , Top of the World.

Presentatie met beeld en geluid

op maandag 14 november in de Nieuwe Nes

Deze presentatie vindt plaats in de Nieuwe Nes, Schoenmakerspad 1 Schagen en begint om 20 uur. Leden betalen € 3 en gasten € 5.
Dit is inclusief koffie/thee in de pauze.
spitsbergen02
Droomt niet iedereen weleens van het leven van een poolreiziger? Fotografen Jan en Mart Smit in ieder geval wel en ze reisden zo’n vijf keer af naar Spitsbergen.
Nederlanders hebben een sterke binding met Spitsbergen, het was immers onze Willem Barentsz die Spitsbergen een naam gaf.
Het licht op Svalbard, zoals de Noren de eilandengroep noemen, is zeer speciaal. Zo is het er 1 maand zomer (24 uur/dag licht), 1 maand herfst en 9 maanden winter. Wanneer het er donker is dan is het er echt donker en met een minimale hoeveelheid wegen en mensen is het er ook nog echt stil.
spiotsbergen03
Het avontuur begint al als je uit het vliegtuig stapt. Of je het nu leuk vindt of niet maar op Spitsbergen regeert de ijsbeer. De fotografen hebben een brede interesse en wilden er van alles. Van natuur tot cultuur. De gevarieerde geologie is boeiend en niet te vergeten de historie. Maar zonder gids met de benodigde wapens en vergunningen begin je niets. Je moet niet vergeten dat je er als mens te gast bent je zult je moeten aanpassen aan de omgeving. Gelukkig konden we veelal de kusten verkennen met een boot met af en toe een landing aan land en zijn we veel op pad geweest met onze gids Ronald en zijn zodiac. Hij is ter plaatse goed bekend en we hebben veel van hem geleerd én al onze wensen kunnen realiseren.

_O1A2317
Zo hebben we genoten van spectaculaire landschappen, wist u dat er wel 1800 gletsjers zijn op Spitsbergen?
We hadden spontane ontmoetingen met ijsberen (veilig), walrussen, poolvossen en rendieren. Ook het rijke vogelleven en de zeezoogdieren kwamen voorbij, het is gelukt om veel van dit moois te zien en te fotograferen.
Deze belevenissen zullen ze vertellen in een gevarieerde presentatie met beeld en geluid.

spitsbergen01
Vriendelijke groet,

Jan en Mart Smit
www.smitinbeeld.nl

Excursie naar de Zuidpier van IJmuiden op zondag 20 november

Vertrek om 08.00 uur vanaf gebouw de Nieuwe Nes Schoenmakerspad 1 1741 XM Schagen
Kosten:€ 15 (voor vervoer en parkeerkosten)
Opgeven in verband met vervoer bij: Jan Hoving telefoon of via whatsapp 06 20000692
Mocht de excursie onverwacht niet doorgaan (bij storm is de pier gesloten) dan wordt je gebeld maar dan moet je wel je 06nummer doorgeven aan Jan.

drieteen_60A4888 kopiëren
drieteenstrandloper, foto Leo Hofland
Vanaf de parkeerplaats bereik je via het strand de 2 km lange zuidpier. Tussen de rotsblokken en op het water allerlei kust- en zeevogels, zoals paarse strandloper en drieteenstrandloper.

Paarse-Strandloper2-1
paarse strandloper, foto Otte Zijlstra.
Sovon
Ontmoetingsdag voor vogelaars

Landelijke Dag Sovon zaterdag 26 november

Kaarten voor de Landelijke Dag zijn vanaf nu beschikbaar. Je kunt een boeiende dag verwachten met verhalen over de Raaf, Steenlopers, Middelste Bonte Spechten, roofvogelvervolging en is er een internationale lezing over Lachsterns. Kijk voor de meest actuele informatie op de pagina over de Landelijke Dag.
Naar de Landelijke Dag
.