Nieuwsbrief oktober 2023

IMG_NEW

Lezing op maandag 16 oktober door Ger Molenaar

Op stap binnen de grenzen van Nederland

Deze lezing vindt plaats in de Nieuwe Nes, Schoenmakerspad 1 Schagen en begint om 20 uur. Leden betalen € 3 en gasten € 5.

Dit is inclusief koffie/thee in de pauze.
kleine zilverreiger _60A3619 kopiëren

Natuur en vogels kijken in eigenland


In coronatijd waren we aan Nederland gebonden, verre reizen waren niet mogelijk en hij was aangewezen op ons eigen kikkerlandje. Over het algemeen was het lekker rustig overal, een goede reden om Nederland in al zijn facetten eens beter te leren ontdekken .In onze eigen omgeving zijn we ook gezegend met mooie natuurterreinen, maar Nederland is biedt natuurlijk nog veel meer. Dus de tent uit het stof gehaald en hij is er vele weekenden met zijn meissie erop uit gegaan Ze trokken naar het Oldambt in Groningen met zijn Grauwer Kieken en prachtige boerderijen, die hem als agrarisch museumdirecteur natuurlijk zeer aanspraken. Daar niet ver vandaan belandden ze in de Onlanden en Zuidlaren met een grote rijkdom aan vogels, bevers en nog veel meer.. Niet onvermeld mag blijven dat daar nog een zeer relaxt volkje woont. Verder zuidwaarts bezochten ze meerdere natuurgebieden zoals de Weerribben, Dwingelderveld, Fochtelooerveen , Diepen dal en de Drentse Aa. Na de verkenning van het noorden staken ze door naar het zuiden en zonder al te lange reistijden kwamen ze in Limburg terecht, waar het met de vele leuke orchideeën, reptielen en niet te vergeten vogels, goed vertoeven was. En dan komt hij ’s avonds onder het genot van een Maastricht’s biertje tot de conclusie dat Nederland nog zo slecht niet is. Toen ze op de terugweg door Brabant ook nog boomkikkers, vliegende herten en intviszwammen zagen, kwam hij tot de slotsom dat ons landje kan wedijveren met het buitenland. Ger Molenaar was jarenlang werkzaam als inspecteur bij de keuringsdienst van de bollenteelt; thans parttime museumdirecteur en al zijn leven lang een bevlogen natuurliefhebber.

Eerstvolgende excursies

Korte-excursie zaterdag 7 oktober, vertrek 8u vanaf "de Nieuwe Nes" naar:
De Putten, de Leihoek en de Pettemer polder
Aanmelden via de korte-excursieapp. Heb je die nog niet,? App Guda, 0613444535

Eerstvolgende dag-excursie zondag 22 oktober, vertrek 6.45 vanaf "de Nieuwe Nes" naar:
Texel
Aanmelden via de dag-excursieapp. Heb je die nog niet,? App Guda, 0613444535

Verzakking

Vogelweetje

Op elf september is de najaarscursus van Tringa weer gestart. We hebben 17 deelnemers uit Schagen en omgeving mogen verwelkomen. In de eerste les werd gevraagd hoe de tafeleend aan zijn naam komt. De naam komt uit Duitsland, waar de eend in vroegere tijden, vanwege zijn goede smaak, regelmatig op tafel stond.
.