Nieuwsbrief november 2023

IMG_NEW

Lezing op maandag 20 november door Pierre van der Wielen

Vogelreis naar de West-Pacific

Deze lezing vindt plaats in de Nieuwe Nes, Schoenmakerspad 1 Schagen en begint om 20 uur. Leden betalen € 3 en gasten € 5.

Dit is inclusief koffie/thee in de pauze.
Roodpootgent-1320x880
Al jaren probeert hij om alle zeevogels en walvisachtigen van de wereld te zien, dat is natuurlijke een doorzichtige truc om lekker veel te varen, veel te snorkelen en de prachtigste bounty stranden te bezoeken. Zo stond de onder vogelaars beroemde West-Pacific Odyssee al lange tijd op zijn verlanglijstje en in 2014 had hij eindelijk voldoende tijd en geld om de Odyssey te gaan doen, maar helaas, na aanmelden bleken ze dat jaar niet te gaan. Wel hadden ze een andere tocht gepland voor dat jaar die langs allerhande lastig te bereiken eilandjes in Melanesië zou gaan. Het was een nieuwe reis en vooraf werd aangegeven dat ze geen idee hadden in hoeverre het allemaal mogelijk was wat ze bedacht hadden. Wel gaven ze aan dat ze een serieuze poging gingen doen om een hele serie uiterst zeldzame en vaak ook nauwelijks bekende vogelsoorten te zien. Meerdere daarvan waren al meer dan twintig jaar niet gezien, Ondanks dat hij van veel van de eilanden en hun vogels nog nooit gehoord had, nam hij de gok en boekte de reis. In een maand tijd voeren ze van Nieuw-Zeeland naar de Salomon Eilanden, waarbij ze onderweg op meer dan dertig eilandjes zijn aangemeerd. Ze dobberden urenlang in plassen visolie, werden aangevallen door eilandbewoners en zagen ondertussen een hele lading bijzondere en ook vaak uiterst zeldzame vogels. Veel daarvan lieten zich goed zien en fotograferen. We beginnen de avond met Nieuw-Zeeland en varen geleidelijk naar het noorden, waarbij we de eilanden groepen zoals de Kermadec’s, Tonga, Vanuatu, Fuji, Santa Cruz zien en uiteindelijk de Salomonseilanden bereiken. We kunnen ons verheugen op een lading vreemde vogels, walvissen en spectaculair uitgedoste dorpelingen. We zien geen mooie landschappen, die ontbreken namelijk op de koraal atollen en de zee. Het zal weer een hele mooie avond worden.

Eerstvolgende excursies

Eerstvolgende dag-excursie zondag 19 november, vertrek 7.00 uur vanaf "de Nieuwe Nes" naar:
de Hoge Veluwe.
Aanmelden via de dag-excursieapp. Heb je die nog niet? App Guda, 0613444535

Korte-excursie zaterdag 2 december, vertrek 9.00 uur vanaf "de Nieuwe Nes" naar:
het Vlasgat.
Aanmelden via de korte-excursieapp. Heb je die nog niet? App Guda, 0613444535
mussen terras

Uitgaanstip: Landelijke SOVONdag

Zaterdag 25 november in de Midden Nederland Hallen in Barneveld. 2023 is jubileumeditie!

https://www.sovon.nl/over-sovon/landelijke-dag

Tijdens de Landelijke Dag kun je een inspirerend programma verwachten met interessante inhoudelijke vogellezingen van topsprekers. Met speciale aandacht voor 50 jaar vogelveranderingen en een feestelijke afsluiting van het jubileumjaar van Sovon.

Gemeente Hollands Kroon vraagt:

De kop is eraf! Afgelopen weekend is ‘Meer Bomen Nu’ in Hollands Kroon gestart met het oogsten van zaailingen van bomen en struiken. Vrijwilligers gaan op verschillende plekken zaailingen uitgraven die op de plek waar zij nu staan geen overlevingskans hebben. Deze boompjes worden verhuisd naar betere plekken in de gemeente en krijgen op die manier een tweede kans. Het doel is 25.000 uit te laten groeien tot een volwaardige boom/struik om zo de biodiversiteit in onze gemeente te vergroten. De komende maanden wordt er nog op meerdere plekken in onze gemeente geoogst. Om dit tot een succes te maken heeft Meer Bomen Nu bomenliefhebbers, vogelliefhebbers en biodiversiteits drammers nodig!

Wilt u zich graag inzetten voor de natuur in uw eigen leefomgeving of wilt u graag lekker buiten in de weer zijn? Geef u dan op als vrijwilliger bij Meer Bomen Nu en kom ons helpen met het oogsten en uitdelen van 25.000 bomen en struiken in Hollands Kroon. Oh ja, de mooiste bomen en struiken die u oogst mag u natuurlijk direct mee naar huis nemen! Aanmelden kan via https://bomenplanner.meerbomen.nu/vrijwilligers

bomen nov 2023