Nieuwsbrief februari 2023

IMG_NEW

Lezing op maandag 20 februari door Harm Niesen over Spanje

valegierenkeizerarend
Vale gier met keizerarend

Deze lezing vindt plaats in de Nieuwe Nes, Schoenmakerspad 1 Schagen en begint om 20 uur. Leden betalen € 3 en gasten € 5.

Dit is inclusief koffie/thee in de pauze.
Spanje,volgens velen één van de mooiste landen van Europa, als je de overvolle toeristenstranden buiten beschouwing laat. Daar ben ik het van harte mee eens. En dan heb ik in de verste verte nog lang niet alles zelf gezien.
Na een korte blik op de Pyreneeën gaan we naar de Ebrodelta en de binnenlanden bij Belchite en Zaragozza. Sierra de Gredos en vooral de unieke Extremaduro en door naar de mythische Coto Donana. En San Lucar de Barameda, de monding van de Guadalquivir. Tot mijn verrassing komen daar Wenkkrabben voor.
Eén van de grootste gebieden zonder bewoning en met onvoorstelbare natuur: Andujar , met Lynx en Spaanse keizerarenden in overvloed.
Ook de Canarische eilanden horen bij Spanje, gek genoeg, want voor mij zijn die eilanden in alle opzichten Afrikaans.. Maar goed, de vogels en andere dieren op Tenerife en Fuertefentura zijn meer dan de moeite waard. En of u het leuk vindt of niet: mijn lezingen gaan absoluut niet alleen over vogels, álles komt in beeld, bloemen, insecten, amfibieën en reptielen, ik kan het niet laten.
vlinderorchis
vlinderorchis

Merlin Bird ID app

De App is gratis.
Merlin is de naam van de vogelapp van het Cornell lab of Ornithology in De Verenigde Staten. Merlin is de Engelse naam van het smelleken.
Het is een geweldig goede app met ongelooflijk veel vogels maar in het Engels. Je kunt wel op de Nederlandse naam zoeken.
Hiermee kun je ook op beeld en geluid determineren.
Ik heb in september een geluid opgenomen op de Utrechtse heuvelrug. Dat heb ik opgezocht in deze app. Die geeft Boomklever in het Nederlands.
Verder is alles in het Engels, tekst, bijschriften enz.
Je hoeft niet alle vogels van de wereld te downloaden. Er zijn Bird Packs.
Je krijgt een aanbeveling ; voor onze regio is dat Birds of Western Europe from France to Germany. Birds of the Western Palearctic.
Maar van de hele wereld kun je Bird Packs downloaden. Van Argentina tot Zimbabwe. Handig als je op vakantie/vogelreis gaat.
Screenshot 2022-12-18 at 15-08-39 Merlin Bird ID by Cornell Lab
.