Nieuwsbrief januari 2025

IMG_NEW

Maandag 20 januari lezing over de Amsterdamse Waterleiding duinen toen en nu door Fred Koning


Fred neemt ons op 20 januari 2025 mee terug in de tijd toen dat gebied er anders uitzag en andere bewoners had. Dat het anders was en misschien wel beter, dat is natuurlijk zeer persoonlijk. Fred heeft jarenlang onderzoek gedaan in de Amsterdamse Waterleidingduinen, dus als iemand daar wat over mag en kan zeggen is hij het. En na een gedegen verhaal zullen we ons daar zelf ook beter een mening over kunnen vormen. Was getekend OW Zijlstra

Vroeger werden de duinen bevolkt door geheel andere vogelsoorten als nu. In de Amsterdamse waterleidingduinen werd sinds 1957 onderzoek gedaan aan deze veranderingen. Door tellingen, nesten zoeken en de oprichting van een vogelringstation (1964) werd veel kennis verzameld. Vroeger waren wulp, scholekster, grutto, paapje en veldleeuwerik algemene soorten in het duin. Predatoren als de vos, het duinbeheer en de recreatie brachten enorme veranderingen. Met dia's uit de oude doos, verspreidingskaarten van broedvogels en resultaten van ringonderzoek worden deze veranderingen gedocumenteerd. Deze trends hebben ook in veel andere duingebieden plaats gevonden. De lezing wordt geïllustreerd met oude dia's (50-60 jaar oud) uit het gebied. Die zou ik nu niet meer durven vertonen maar geven juist wel een origineel beeld van de situatie toen. Veel mensen weten niet dat we vroeger in de duinen enorme populaties wulpen, grutto’s, scholeksters, paapjes en meeuwen hadden. Ik heb foto’s van broedende wulpen, grutto's, kleine plevieren en degelijke van. Ook laat ik het pionierend ringonderzoek zien dat we in de AW-duinen uitvoerden. Drijvend net om kuifeenden te vangen etc. met 200 terugmeldingen als resultaat.
Was getekend Fred Koning

foto OW Zijlstra Kleine Plevier

BMP…. doe je mee??

BMP staat voor Broedvogel Monitor Project. Dagelijks voeren enthousiaste vogelaars waarnemingen in. Dat kan op waarneming.nl zijn, de boerenlandvogel monitor, de midwintertelling (die komt weer voor de 59 ste keer op 18 januari) of andere elektronische vergaarbakken. Sovon brengt vele van die gegevens samen waardoor zicht ontstaat op de ontwikkelingen in de vogelpopulatie in Nederland. Zo wordt duidelijk dat de Cettis zanger aan een opmars bezig is terwijl het aantal huismussen afneemt. Er werken ruim 60 mensen bij Sovon.

Dit voorjaar start Sovon in samenwerking met het Noord Hollands landschap (LNH), vogelwerkgroepen Den Helder eo, Tringa en Alkmaar een BMP cursus. De cursus is niet bedoeld voor beginnende vogelaars die het verschil tussen kool- en pimpelmees nog moeten leren. Normaliter kost de cursus €400 maar omdat LNH veel waarde hecht aan goede waarnemingen in onze provincie worden de kosten volledig door LNH gedragen.

Wie al heel wat vogels herkent en wil helpen met het verzamelen van informatie in het veld kan zich opgeven bij Hugo Wielemans. Van mensen die meedoen wordt verwacht dat ze bereid zijn om ná de cursus waarnemingen te gaan invoeren. Dat is natuurlijk geen straf maar een leuke bezigheid die wandelingen in de natuur verrijkt.

hier vindt u de webpagina met extra informatie en een link naar het mailadres van Hugo om op te geven.

Eerstvolgende excursies

Dag-excursie zondag 12 januari 2025, vertrek 8.00 uur vanaf "de Nieuwe Nes" naar:
Rondje Noordkop.
Aanmelden via de dag-excursieapp. Heb je die nog niet? App Guda, 0613444535.

Korte-excursie zaterdag 4 januari, vertrek 8.30 uur vanaf "de Nieuwe Nes" naar: Zandpolder en Grafelijkheidsduinen.
Aanmelden via de korte-excursieapp. Heb je die nog niet? App Guda, 0613444535.

Voor meer informatie over activiteiten bij Tringa: klik hier om de complete jaaragenda te zien

Trillend pootje

De reacties rond het "Trillend pootje van de Plevieren" samengevat

Zie het meest recente bericht op:

Actief met beeld - Hans Westrik Klik hier om te lezen
foto Hans Westrik Bontbekplevier
foto IJseenden gemaakt door Hannie van Hardeveld tijdens de dagexcursie in december naar de Noordkaap in Den Helder.

Vogelweetje Wulp

Betekenis naam "Numenius arquata"
Grieks: noumenia, nieuwe maan
Latijn: arquata, gebogen
Beide namen verwijzen naar de lange, naar beneden gebogen snavel die typisch is voor het geslacht: Wulp.
De vogels broeden in Noord-Europa, waar onder Nederland. De hoogste dichtheid broedparen is op de Waddeneilanden. Wulpen zijn monogaam en keren vaak terug naar het zelfde broedgebied.
Email Marketing Powered by MailPoet