Pestvogel in Schagen zorgt voor hartkloppingen bij vogelaars in de wijde omgeving.
Afgelopen dinsdag 13 december ontdekte Schagenaar Margreet Frowijn-Druijven in haar wijk een pestvogel. Pestvogels komen bijna ieder jaar naar Schagen om hier voor korte of langere periode van de besjes te genieten. In hun broedgebied in Scandinavië en in Siberië is er regelmatig niet genoeg voedsel om de wintermaanden door te komen. Ze kunnen dan in sommige jaren ook massaal naar zuidelijkere gebieden trekken.
Na bekendmaking van de pestvogel op Waarneming.nl, Facebook en in het Noord Hollands Dagblad stroomde de fotografen vanuit de wijde omgeving naar de Sportlaan toe. Vogels die in de wintermaanden vanuit het noorden naar Nederland komen staan er om bekend zich minder aan te trekken van mensen. Dit omdat ze veelal in dicht bossen leven en zelden een mens zien. Ze zijn dus niet bang voor ons maar zien ons waarschijnlijk als dieren. Voordeel is dat pestvogels dus makkelijk te benaderen zijn.
Zijn naam pestvogel komt uit de middeleeuwen, toen mensen dachten dat hij de pest meenamen en verspreidden. Vooral als het in het Noorden heel koud is en er is zijn bijna geen besjes meer te vinden, dan trekken ze op zoek naar eten richting het zuiden. Hoe kouder het dus in het noorden is des te meer pestvogels er hier komen en aangezien ze uit het noorden komen, zijn ze veel zeldzamer meer richting het zuiden van ons land toe. We zitten hier in Schagen dus precies goed om de pestvogels te kunnen bewonderen.
In de Flessenpost uit Schagen op vrijdag 16 december staat het ontdekkingsverhaal van Margreet. https://flessenpostuitschagen.nl