Huishoudelijk reglement van de vogelwerkgroep Den Helder en omstreken.
Artikel 1 Rooster van aftreden bestuur
Artikel 2 Opstellen nieuwsbrief
Artikel 3 Werkgroep Weidevogelbescherming
Artikel 4 Clubblad De Steenloper
Artikel 5 De werkgroepen van VWG Den Helder
Artikel 6 Werkgroep lezingen
Huishoudelijk reglement Vogelwerkgroep Den Helder e.o. rooster van aftreden opgemaakt 21 mei 2021
Nummer 1-2021
Rooster van aftreden bestuursleden Vogelwerkgroep Den Helder e.o.
ALV 2021, Bianca Jacobsen en Henk Post
ALV 2022, Andrea van Herwijnen en René Rijkers
ALV 2023, Fred van Vliet
Huishoudelijk reglement Vogelwerkgroep Den Helder e.o.
Nummer 2-2021
Onderwerp: “Opstellen van een nieuwsbrief bij Vogelwerkgroep Den Helder e.o.”
Doel is de leden snel te kunnen informeren over een Vogelwerkgroep actie, activiteit, e.d. die op korte termijn, plaats gaat vinden en waarvoor de Steenloper te laat verschijnt.
Initiatiefnemers zijn de bestuursleden en/of de Werkgroepleiders.
De opsteller van het concept is de initiatiefnemer.
Een nieuwsbrief bestaat uit (maximaal) 1 blz. A4, heeft een kop met nummer en contactadres (minimaal telefoonnummer) van de opsteller waar men voor nadere informatie terecht kan, een korte samenvattende intro, één of twee alinea’s tekst en een begeleidende foto, gemaakt door de initiatiefnemer/opsteller of met toestemming en vermelding van de fotograaf.
Een nieuwsbrief wordt door de opsteller/initiatiefnemer in Word aangeboden aan Henk Post. Die geeft hier een nieuwsbriefnummer aan (Nieuwsbrief Vogelwerkgroep Den Helder e.o. nummer {bijv. mei 2020 nummer 2})en bepaalt of een nieuwsbrief zinvol is en voldoet aan het hier voorafgaande. Bij twijfel even een e-mail naar de andere bestuursleden.
Henk Post slaat de goedgekeurde nieuwsbrief digitaal op en mailt deze daarna in PDF aan de ledenadministrateur die deze per e-mail via bcc aan de leden verstuurt.
De secretaris slaat na ontvangst van de nieuwsbrief deze digitaal op voor archivering.
Einde.
Vastgesteld door het bestuur van Vogelwerkgroep Den Helder e.o. op 16 mei 2020 15.00 uur. Herzien op 8 februari 2021.
Huishoudelijk reglement Vogelwerkgroep Den Helder e.o.
Nummer 3-2021
WERKGROEP WEIDEVOGELBESCHERMING
Doelstelling.
Bescherming en behouden van weidevogels in het akker of weide land bij boeren.
De Taak.
De werkgroep bestaat uit vrijwilligers die in het voorjaar(vanaf medio maart tot medio juni, weidevogel bescherming activiteiten verrichten bij boeren in polder het Hoekje te Groote Keeten. In de regel gebeurt dit eenmaal per week en soms als de werkzaamheden op het land dit vergen meerdere keren.
De vrijwilligers bezoeken het land bij de boeren na overleg en toestemming van de boeren of eigenaren. Ook communiceert men regelmatig met de boeren over afstemming vanwege de werkzaamheden en over de resultaten van gevonden nesten en de afbakening daarvan met stokken of nestbeschermers. Zo nodig assisteren de vrijwilligers ook bij werkzaamheden van loonwerkers op het land, bijvoorbeeld om tijdelijk nesten te verplaatsen en weer terug te zetten.
De gegevens van de gevonden nesten worden door de vrijwilligers ingevoerd op internet bij Boerenlandvogels onder legselbeheer of gedragswaarneming enz.
En eenmaal per jaar brengt de werkgroep schriftelijk verslag uit in het clubblad De Steenloper van vogelwerkgroep Den helder.
Organisatie.
Vogelwerkgroep Tringa uit Schagen coördineert de weidevogelbescherming in de kop van Noord Holland en tweemaal per jaar organiseert Tringa een vergadering voor de vrijwilligers(voorjaar en najaar). Op deze vergadering is ook de eindverantwoordelijke het landschap Noord Holland aanwezig. Zo worden o.a. de resultaten besproken, maar komt ook het beleid aan de orde m.b.t. de activiteiten van de vrijwilligers in het land. Ook worden bijscholingen, voorlichting en cursussen besproken. Tevens kunnen vrijwilligers materialen bestellen en ontvangen via het landschap.
Vrijwilliger worden.
Aanmelden kan via de weidevogel coördinator van Tringa of via de coördinator van vwo. Den Helder. Omdat de activiteiten in het land beperkt zijn tot enkele personen, vanwege o.a. verstoring, bestaat de plaatselijk groep uit maximaal 3 personen.
Activiteit: maken van het Clubblad De Steenloper
Nummer 4-2021
Inleiding: Het clubblad sinds de oprichting van de vereniging in 1982 genaamd “De Steenloper”, verschijnt vier maal per jaar rond het wisselen der seizoenen, zijnde een voorjaars- zomer- herfst- en winternummer. De leden ontvangen het blad fysiek of digitaal in PDF formaat. De naam van het blad komt van de eerste voorzitter van de vereniging Jack van Velsen die -omdat van de wereldbevolking aan steenlopers 11% aan de Helderse zeedijkwas te vinden- de naam Steenloper voorstelde.
Informatie in het blad zelf op blz. 3 t.b.v. de leden: ‘De Steenloper’ is het verenigingsblad van VWG Den Helder e.o. en is geregistreerd onder Koninklijke bibliotheek nummer ISSN 1568-9832. Het verschijnt 4 x per jaar en wordt gratis toegezonden aan de leden.
Inleverdata kopij voor de Steenloper Voor het lentenummer t/m 1 maart, het zomernummer t/m 1 juni, het herfstnummer t/m 1 september en het winternummer t/m 1 december. Kopij aanleveren bij Henk Post via henk-post@ziggo.nl of op USB-stick. Lever de tekst in Word en foto’s en tekeningen als apart .jpg-bestand aan. Auteurs dragen de verantwoording voor de inhoud van hun bijdragen. De redactie behoudt zich het recht voor om artikelen zonder inbreuk op de strekking van het artikel aan te passen, in te korten of niet te plaatsen.
Redactie: Het blad wordt gemaakt door de redactie bestaande uit minimaal twee leden met kennis van Word, .pdf, foto(s) op .jpg bewerken, E-mail, Wetransfer en alg. kennis PC gebruik. Kopij voor het blad wordt door de eerste redacteur verzameld, voorbewerkt en in Word opgemaakt. Voor het naar de drukker gaat zorgt een de tweede redacteur voor de fine tuning. Het blad kent 24 bladzijden waarvan de bladzijden 1, 2, 11, 12, 13, 14, 23 en 24 in kleur en de overige bladzijden in zwart/wit en heeft een aantal vaste terugkerende pagina’s, nl. pagina 1 (voorpagina), pagina 3 (colofon), pagina 4 (de werkgroepen), pagina 23 (jaarprogramma) en de achterpagina 24 (kaart werkgebied). Indien de 24 bladzijden gereed zijn wordt bekeken welke bladzijden in kleur worden uitgevoerd. De bladzijden krijgen een definitieve naam, bijv. Pag. 11, vrijwilliger in beeld, 1 blz. gereed kleur.docx. Alle 24 bladzijden worden omgezet in .pdf en naar de drukker verzonden via WeTransfer.
Drukker: Bladnl.nl, die maandelijks een bedrag van ca. €60 int van de VWG betaalrekening en hiervoor 150 exemplaren per uitgave levert aan de ledenadministratie en via een zg. plugin op de website https://www.vogelnieuwsnoordkop.nl/ een bladerbare uitgave van het blad geheel in kleur plaatst.
Bezorging: De ledenadministratie tevens bestuurslid regelt de toezending aan de leden en aan derden zoals andere vogelwerkgroepen, media en bevriende organisaties. Er is een groep bezorgers die het clubblad bij de leden bezorgd, om hiermee bezorging via de post en dus porto kosten zoveel mogelijk te besparen. Bezorgers/sters zorgen zelf voor vervanging indien zij wensen te stoppen. Lukt dit niet dan zorgt de ledenadministratie voor een vervanger/ster.
Archief: Het bewaren en het opslaan van het clubblad fysiek en digitaal berust bij een van de bestuursleden.
Verantwoording naar de leden: Op de jaarlijkse Algemene ledenvergadering wordt de werkgroep De Steenloper aan de hand van de hieronder staande kolom met de leden besproken.
9 | WG ‘De Steenloper’, Redacteur, Henk Post, ondersteuning van F. van Vliet. A. van Herwijnen (Verdelen en verzending en adresstickers op ‘de Steenloper’). G. Smit rondbrengen van ‘de Steenlopers’ in Oud Den Helder, J. van de Wal (rondbrengen Nieuw Den Helder west), A. Smit-Zijm (rondbrengen Huisduinen), W. Sinke (rondbrengen binnen de Linie west), J. van de Wal en T. Dijkstra (rondbrengen Nieuw Den Helder Oost), T. de Boer (rondbrengen Julianadorp zuid en west), H. Post (rondbrengen Julianadorp oude kern en binnen Breewijd), R. Plomp (rondbrengen binnen de Linie oost & de Geleerdenbuurt) en H.Riemers & R Kooijman-Moelker (rondbrengen de Schooten). |
Vastgesteld door het bestuur op maandag 25 mei 2020 ter opname in het huishoudelijk reglement.
Huishoudelijk reglement “Werkgroepen” van Vogelwerkgroep Den Helder e.o. Opgemaakt februari 2006
Nummer 5- 2021
Sinds 2006 bestaan de Werkgroepen met als doel duidelijkheid te scheppen wie wat doet, wat de risico’s zijn en schept daarmee inzicht in eerste instantie voor het bestuur en in tweede instantie voor de leden. Hieronder staat een beschrijving. In elke Steenloper worden de werkgroepen, werkgroep leiders en werkgroep medewerkers vermeld.
De Werkgroep leiders regelen samen met de werkgroepleden hun activiteiten. De Werkgroep leider meldt aan het bestuur wie er in hun werkgroep actief is, zodat deze in bovenstaande lijst van actieve leden opgenomen kunnen worden. Leden kunnen zich bij de Werkgroep leider melden voor informatie over de activiteiten van de werkgroepen en zich via haar of hem bij de werkgroep aansluiten. Staat u hierboven niet vermeld en vindt u dat dit wel zo moet zijn, meldt dat dan bij de desbetreffende Werkgroep leider.
Werkzaamheden van de werkgroepen kunnen risico’s inhouden. Werk steeds veilig. Indien u activiteiten gaat verrichten voor de Vogelwerkgroep, dient het bestuur van deze werkzaamheden op de hoogte gesteld te zijn. Ook moeten vooraf eventuele risico’s afgewogen te worden en neemt u de nodige maatregelen om ongevallen te voorkomen, zoals gebruik werkhandschoenen,
veiligheidsbrillen en veilige ladders. Via de vrijwilligerscentrale is een WA-verzekering afgesloten.
De werkgroep leider maakt voor de Algemene Leden Vergadering (en voor in het contactblad De Steenloper) een kort verslag van de activiteiten van het vorige jaar en bespreekt deze samen met de geplande activiteiten- en het nodige budget voor het komende jaar.
Huishoudelijk reglement Vogelwerkgroep Den Helder e.o. werkgroep Lezingen.
Nummer 6-2022
WERKGROEP LEZINGEN
Inleiding: De werkgroep Lezingen organiseert vier maal per jaar lezingen, inclusief de jubileumlezingen. Deze werkgroep is te omschrijven met het volgende middel: het organiseren van excursies en contactavonden. Deze werkgroep draagt bij aan de volgende doelen: a. de aandacht en interesse voor natuur, landschap en in het bijzonder voor de in het wild levende vogels, bij een zo breed mogelijk publiek te bevorderen; b. de kennis omtrent de bovengenoemde vogels bij de leden te vergroten.
Data: Elk jaar dient minimaal in oktober begonnen te worden met het zoeken van minimaal 4 lezinggevers voor het volgende jaar, inclusief de jubileumlezinggevers. In november dienen deze, voorzien van datum en locatie, te worden aangeleverd voor de jaaragenda in de winterSteenloper. De lezingen vinden plaats rond eind januari, eind april, half september en half november.
Tijden: De Lezingen beginnen om 20:00 uur en hebben op de helft van de Lezing een pauze van een half uur. De werkgroepleider zet alle stoelen neer en installeert, samen met de lezinggever, de benodigdheden.
Lezinggevers: Het kiezen van lezinggevers is gebonden aan budget en een procedure. Elke lezinggever wordt gevraagd wat hij/zij kost en welke datum hij/zij kan, waarna wordt gewacht tot de volgende Bestuursvergadering waarbij alle lezinggevers van het komende jaar worden voorgelegd voor akkoord. Er dienen 1 dure lezing, 1 gemiddelde lezing en 2 goedkope lezingen per jaar te worden gegeven. Er geldt een budgetlimiet van 500,- per jaar. Een maand voor de lezing wordt de lezinggever gevraagd welke benodigdheden hij/zij meeneemt. Tips voor het vinden van lezinggevers: mensen uit eigen netwerk, afkijken bij andere vogelwerkgroepen, op evenementen of via internet.
PR: Zoals eerder aangehaald komen de lezingen met ingang van de winterSteenloper in elke agenda van de Steenloper terecht. Deze dienen per e-mail aangeleverd te worden bij de redactie: henk-post@ziggo.nl en f2hfvanvliet7026@hetnet.nl . Elk begin van het jaar dienen de data te worden gedeeld/ afgestemd met de locatie, momenteel de Helderse Vallei per e-mail, met Anita Renden: a.renden@deheldersevallei.nl . Vervolgens dient, minimaal 2 weken van tevoren, de pers te worden ingelicht, helaas met uitzondering van het Noordhollands Dagblad. Dit zijn minimaal: heldersweekblad@bdu.nl , nieuws@losdenhelder.nl , redactie.deh@rodi.nl , redactie@xyto.nl en a.renden@deheldersevallei.nl . Het format in de bijlage dient hiervoor te worden toegepast. Indien er onzekerheden kunnen bestaan of de lezing wel doorgaat (bijvoorbeeld i.v.m COVID) kan er tevens een Nieuwsbrief worden verstuurd.
Benodigdheden: Per locatie wisselen de benodigdheden, maar voor de Helderse Vallei dient er een back-up laptop met bedrading, diaprojector met standaard, eventueel een stick met de presentatie erop en een oortje te worden meegenomen. Andere locaties hebben wellicht geen scherm en kan ons scherm worden gebruikt met bokjes. Lezinggevers nemen meestal zelf een laptop met kabels en een stick mee. Alle benodigdheden worden opgeslagen bij de werkgroepleider.
Eten en drinken: De koekjes worden gekocht en gedeclareerd bij de Penningmeester. In de Helderse Vallei hangt een poster waarop het aantal potten koffie en thee wordt afgeschreven en bij andere locaties kunnen drankjes door de leden zelf worden gekocht. De koffie wordt van tevoren klaargezet in de filters en de thee ook. Een kwartier voor de pauze wordt deze aangezet. In de pauze wordt de koffie, thee en koekjes uitgedeeld. De Lezinggever wordt continu voorzien van water.
Presentje: Voor elke lezinggever wordt een kaartje geschreven met een bedankje. Mocht een lezinggever een minimaal bedrag of alleen geld voor zijn organisatie vragen dan kan er een bon worden gegeven.
Financiën: De Penningmeester wordt gevraagd een half uur van tevoren te komen en met zijn contante pot bij de deur te staan en geld te verzamelen. Op het moment van schrijven wordt er 2,- gevraagd voor leden en 3,- voor niet-leden. Tot en met 25 jaar is de toegang gratis. De rekening van de Lezinggever wordt door de Penningmeester betaald na opsturen. Tevens kan er voor worden gekozen dit uit de kas te betalen. De Helderse Vallei wordt door de Penningmeester afgehandeld en van andere locaties kan de rekening naar de Penningmeester.
Beveiliging: Voor de Helderse Vallei wordt een dag van tevoren de sleutel gehaald bij de balie. Een dag na de lezing wordt de sleutel weer teruggebracht. Er is een handleiding bij Anita Renden verkrijgbaar hoe de sleutel en de codes gebruikt dienen te worden. Er is ook nog een optie tot het laten afsluiten door DEKO in overleg met Anita. Op andere locaties is altijd iemand aanwezig.
Werkgroepleden: De overige werkgroepleden wordt gevraagd wat zij willen doen. Opties zijn bijvoorbeeld het verzetten van de stoelen of het maken of uitdelen van eten en drinken.
Leden: Op het moment van schrijven bestaat de werkgroep uit de volgende leden:
Bianca Jacobsen |
Andrea van Herwijnen |
Ria Kooijman-Moelker |
Gerda Gjaltema |
Vastgesteld door het bestuur op XXX ter opname in het huishoudelijk reglement.